Noget nyt, noget gammelt...


Traditionen med noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt stammer oprindeligt fra England, hvor remsen lyder: Something old, something new, something borrowed, something blue, and a silver sixpence in her shoe.
I Danmark er den sidste del med sølvmønten i skoen ikke helt så anvendt. Måske fordi vi ikke har sixpences? Der er dog nogle, der bruger traditionen med at klistre en kobbermønt i svangen af brudeskoen. Ifølge traditionen bringer det bruden velstand.

Noget nyt

En brud er ofte klædt i nye klæder og ofte er der købt specielle smykker, sko og tøj til lejligheden. Det er ifølge traditionen tilladt for bruden, at have alle de nye ting på som hun har lyst til i forbindelse med brylluppet. De nye ting repræsenterer det, at bruden træder ind i et helt nyt liv og skal se fremad til resten af livet med hendes nye mand.

Noget gammelt

Ifølge traditionen skal bruden, på en eller anden måde, bære noget brugt. Det kan f.eks. være brudekjolen, der er gået i arv eller et bestemt smykke arvet af en mor eller en bedstemor. Det brugte repræsenterer, at bruden ikke må glemme sin fortid og alle de gode ting, hun har oplevet i løbet af sit liv frem til brylluppet. Det brugte, som bruden bærer, symboliserer at hun skal tage alt det gode fra hendes hidtidige liv med sig ind i det nye liv.

Noget lånt

Det lånte repræsenterer, at bruden nu er en del af den nye familie. Mange brude låner noget af søstre, mødre eller gode veninder. Ofte kan der igen, som ved det brugte, være tale om selve brudekjolen eller smykkerne, der bæres på dagen. Det vigtigste er at det lånte, lånes af en kvinde, der er lykkeligt gift. Man bør ifølge traditionen ikke låne af fraskilte kvinder, da dette betyder uheld.
Ved royale bryllupper er der tradition for, at bruden låner en tiara af dronningen eller dronningens mor. Kate Middleton, som i 2011 giftede sig med prins William i England, havde også lånt en funklende tiara af Williams bedstemor, dronningemoderen.
I Danmark er der også traditioner i de kongelige kredse. F.eks. har både Kronprinsesse Mary og Dronning Margrethe båret Dronning Ingrids brudeslør, som Dronning Ingrid i sin tid arvede fra sin mor.

Noget blåt

Det blå repræsenterer troskab og konstanthed i ægteskabet. Ifølge traditionen bærer bruden ofte et blåt strømpebånd, som symboliserer det blå. En anden tradition er, at bruden ud på aftenen i løbet af festen, skal vise strømpebåndet frem for gæsterne.

Noget rødt

En tradition som ofte glemmes i virvarret af nye, gamle, lånte og blå ting, er traditionen med, at bruden også skal bære noget rødt. Denne tradition er ikke nær så kendt og brugt som traditionen med at bære noget blåt, men mange bruger den stadig. F.eks. som en rød rose i brudebuketten eller en rød sten i et af smykkerne der bæres. Det røde symboliserer kærligheden og lidenskaben i ægteskabet og hjælper desuden efter sigende til at holde onde ånder væk.