Bryllupstraditioner


Myter og overtro

Vielsen er en begivenhed, der er omgæret af myter, overtro og overleverede bryllupstraditioner. Selvom mange brudepar i dag vælger at designe deres bryllup efter personlige ønsker og i moderne rammer, så holder de fleste alligevel fat i de gamle bryllupstraditioner, såsom at bruden skal bære bestemte ting, at gommens sokker skal klippes over så videre. Har du styr på de gamle bryllupstraditioner? Ellers kan du få genopfrisket hukommelsen her.

Brudekjolen

Brudekjolen spiller en væsentlig rolle på den store dag, så naturligvis er der også tilknyttet bryllupstraditioner til den. Eksempelvis skal brudekjolen være helt ny og aldrig brugt før. Farven skal være hvid eller elfensbensfarvet, og det er vigtigt, at bruden ikke selv syr sin egen brudekjole. I modsat fald vil hvert eneste sting forvandle sig til en tåre i ægteskabet. Ifølge de gamle bryllupstraditioner skal de sidste sting på kjolen tages på selve bryllupsdagen, hverken før eller efter.

Brudesløret

Med til brudekjolen hører ofte et brudeskør, og også her er der tilknyttet en række bryllupstraditioner. Brudeslørets oprindelige betydning var i nogle egne at værne bruden mod ondskab og mørke magter. Andre steder var sløret et symbol på mistet mødom. I dag symboliserer sløret renhed, uberørthed og jomfruelighed og bruges derfor primært til helt unge kvinder, der bliver gifte for første gang. Ifølge de gamle bryllupstraditioner skal sløret rives i stykker efter brudevalsen. Jo flere stykker, jo større lykke og held giver det til brudeparret.

Gommens sokker klippes itu

En af de bryllupstraditioner der stadig har stor betydning, og som føres til dørs i de fleste moderne bryllupper, er traditionen om at klippe brudgommens sokker i stykker. Ifølge overleverede bryllupstraditioner, der stammer helt tilbage fra forrige århundrede, skal de mandlige gæster overmande brudgommen, tage hans sko af og klippe sokkerne i stykker. Forklaringen på disse bryllupstraditioner er, at gæsterne ønsker at forhindre brudgommen i at gøre sine hoser (i dette tilfælde sokker) grønne hos andre kvinder, med andre ord forhindre ham i at være utro.

Brudeskoene

Også brudens fodtøj er tilknyttet en række gamle bryllupstraditioner. Først og fremmest må brudeskoene ikke være en gave fra gommen, da bruden i så fald vil rende fra ham. Ifølge de gamle bryllupstraditioner er brudeskoene et symbol på jomfruelighed. At miste skoene er altså et billede på deflorering. De gamle bryllupstraditioner siger endvidere, at skoene er symbol på velstand, og at en mønt i brudens højre sko betyder lykke. Før traditionen med at smide brudebuketten over skulderen, var det brudens højre sko, som man kastede.

Nyt, gammelt, lånt og blåt

Sidst men ikke mindst er der de velkendte bryllupstraditioner om, at bruden skal bære noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt, hvilket symboliserer henholdsvis starten på det nye liv, afslutningen af det tidligere liv, den nye gruppe af mennesker, som bruden tilhører og evigt troskab. Hvordan bruden helt konkret overholder disse bryllupstraditioner er meget individuelt, men eksempelvis smykker, et blåt strømpebånd eller et fint, gammelt ur er almindelige genstande, som bruden anvender for at leve op til disse bryllupstraditioner.