Bryllupssange og underholdning


Det er en almindelig bryllupstradition, at der til bryllupper er bryllupssange til brudeparret fra gæsterne.
Bryllupssangene er skrevet på kendte danske melodier og fortæller som regel en historie om brudeparret.

Bryllupssange er en af de mest traditionelle former for underholdning til et bryllup. Som regel er det familie og venner, der kommer med de forskellige sange, som de enten selv har skrevet eller fået en sangskriver til at skrive til lejligheden.

Ved nogle bryllupper er der næsten sange hele festen igennem. Her er det vigtigt, at der er en toastmaster, som holder styr på aftenens program. På den måde sikrer man, at alle sange kan nås, og der også er tid til at spise, snakke og danse. Som regel er alle sange sunget inden midnat, hvor brudevalsen skal have fundet sted.

Andre ideer til underholdning ved brylluppet

Nogle brudepar frabeder sig allerede i bryllupsinvitationen bryllupssange. Dette er som regel de brudepar, som ønsker en mere afslappet og mindre traditionel fest. Ofte er andre festlige indslag dog velkomne.
Et meget brugt indslag er en serie af billeder af brudeparret gennem hele deres liv som fremvises på en projektor for selskabet. Dem der har stået for indslaget speaker som regel til billederne og fortæller sjove historier og anekdoter dertil. Dette er en mere moderne udgave af bryllupssangen og talen kombineret.

Til mange bryllupsfester har venner eller familie også klargjort en lille æske med blanke papirstykker, hvor alle gæsterne kan skrive en lille hilsen til brudeparret i løbet af aftenen. Alle hilsenerne kommer sidst på aftenen i æsken, som forsegles og først må åbnes på brudeparrets 1-års bryllupsdag.

Hos de lidt mere vovede brudepar og bryllupsgæster finder man ofte underholdning i form at skuespil; enten fremført af gæsterne eller af brudeparret selv. Man kan f.eks. skrive et lille skuespil med brudeparret i hovedrollerne og skrive et manuskript til hver af dem. Brudeparret får så udleveret hvert deres manuskript og skal fremføre det lille skuespil foran gæsterne. Denne form for underholdning kræver dog, at man ved, at brudeparret vil synes, at det er sjovt at være med i.

En anden form for underholdning, hvor brudeparret involveres direkte, er en lille quiz med spørgsmål om brudeparrets vaner og holdninger. Her sætter man brudeparret med ryggen mod hinanden og med et billede hver af sig selv og et af partneren. Der bliver nu læst spørgsmål op, som handler om parrets vaner. Spørgsmål kan f.eks. være "hvem smider sokkerne på gulvet? Eller "hvem tager oftest opvasken?" Brudeparret skal nu holde billedet af den person, de mener, er det rigtige svar op, så gæsterne kan se det. Sjældent er brudeparret helt enige, især i spørgsmål der handler om den daglige husholdning. Denne form for underholdning er uformel og bringer ofte mange grin med sig både fra gæster og brudepar.

En af de nyere former for bryllupsunderholdning er at sende lyslanterne mod himlen. Det er oprindeligt en kinesisk tradition, hvor man sender lyslanterner mod himlen i håbet om en lykkelig fremtid. Men traditionen er efterhånden blevet adopteret til vesten, da det er en meget smuk tradition, hvor hver gæst sender en lanterne med lys i mod den mørke aftenhimmel og skaber en romantisk udsigt. Denne underholdningsform er ofte et lille afbræk i de sene festligheder, hvor især brudeparret får et øjeblik sammen til at tænke på fremtiden.