Brudepiger


Brudepiger og brudesvende

Brudepiger har til opgave at hjælpe bruden, både før og under brylluppet. Det er bruden selv, som vælger sine brudepiger. Som oftest udpeger bruden én af sine brudepiger til at være den såkaldte maid of honour, som er hende, der skal udfylde den praktiske rolle i forbindelse med brylluppet. Derudover kan bruden vælge så mange brudepiger eller brudesvende hun ønsker til at gå op ad kirkegulvet samme med sig.

Hvem er brudepiger?

Brudepiger, på engelsk kaldet bridesmaids, består som oftest af brudens nærmeste veninder. Det er dog også almindeligt at vælge børn som brudepiger, da det er både sødt og romantisk, at bruden får følge af børn på vej op ad kirkegulvet. Bruden kan også vælge mandlige brudepiger, de kaldes for brudesvende og har samme funktioner som de øvrige brudepiger.

Forberedelser før brylluppet

Det er vigtigt, at bruden klargør, hvilken af sine brudepiger hun ønsker skal være den primære hjælper. Denne person spiller nemlig en afgørende rolle i forbindelse med planlægning af brylluppet. Bruden vælger selv, hvilken af sine brudepiger det skal være, dog skal det være en voksen. Den udvalgte hjælper har til opgave at arrangere brudens polterabend, være med til at vælge brudekjole samt assistere under planlægningen af brylluppet.

Brudepigernes opgaver

Under selve brylluppet, har brudepiger til opgave at hjælpe bruden i kjolen, støtte og dulme nerver og holde brudebuketten under selve vielsen. På vej op mod alteret går brudepiger til venstre for bruden og brudesvende til højre for bruden. Brudepiger skal altid gå et lille stykke bag bruden og hendes far. På vej ud af kirken skal både brudepiger og brudesvende dreje rundt, så de forlader kirken i samme side, som de kom ind.

Under selve brylluppet

Mere konkret har de udvalgte brudepiger til opgave at overbringe meddelelser, tjekke lokaler og mad, holde brudens slør og hjælpe hende ud og ind af biler og på toilettet, opbevare penge og værdifulde gaver samt at holde en tale til selve brylluppet. Denne tale holdes på vegne af alle brudepiger, men er den udvalgte hjælpers ansvar.

Blomsterpiger

Nogle vælger at lade deres brudepiger strø blomster på kirkegulvet. I så fald skal de såkaldte blomsterpiger gå lige foran bruden og hendes far, så blomsterne danner et tæppe, som bruden træder på. Mange vælger de helt unge brudepiger til denne opgave. Det kan være sødt med små pyntede kurve, som disse brudepiger bærer på deres arme og opbevarer blomsterne i.

Formaliteter

Det er en fin gestus, at brudeparret betaler for tøj til alle brudepiger. Særligt hvis der er et ønske om, at alle brudepiger skal være ens klædt. Det er dog ikke altid tilfældet, at brudeparret betaler, og derfor bør I på forhånd aftale, hvordan I klarer udgifterne, så alle er enige. Da det kan være en stor opgave at være brudepiger, særligt for den udvalgte hjælper, er der mange brudepar, som vælger at give en gave til deres brudepiger som tak for hjælpen.