Myrter - Bryllupsblomsten


Bryllupsblomsten

Myrter er kendt som bryllupsblomsten og har altid spillet en stor rolle i forbindelse med vielser. Før det klassiske brudeslør, var det tradition, at bruden bar en krans af myrter i håret. Myrter symboliserer kærlighed og renhed og anvendes i forbindelse med en lang række romantiske skikke. Også ved moderne, danske bryllupper er det almindeligt at anvende myrter i forskellige sammenhænge. Her på siden kan du få mere at vide om myrter og finde inspiration til, hvordan du kan flette de velduftende og klassiske myrter ind i dit eget bryllup.

Om myrter

Myrter er planter, som vokser i blandt andet Nordafrika og Sydeuropa. Myrter består af små busklignende træer med en rund og tætgrenet struktur. Bladene er mørkegrønne og læderagtige, og blomsterne er hvide eller lyserøde med mange små støvdragere, der stikker frem fra blomstens centrum. Myrter bærer blå bær og anvendes blandt andet i vinterhaver og som stueplanter i Danmark. Året rundt kan der købes myrter i de danske blomsterhandlere, særligt i de perioder, hvor der er tradition for mange bryllupper.

Hvad symboliserer myrter?

Myrter er planter, som vokser i blandt andet Nordafrika og Sydeuropa. Myrter består af små busklignende træer med en rund og tætgrenet struktur. Bladene er mørkegrønne og læderagtige, og blomsterne er hvide eller lyserøde med mange små støvdragere, der stikker frem fra blomstens centrum. Myrter bærer blå bær og anvendes blandt andet i vinterhaver og som stueplanter i Danmark. Året rundt kan der købes myrter i de danske blomsterhandlere, særligt i de perioder, hvor der er tradition for mange bryllupper.

Hvad symboliserer myrter?

Myrter er helliget kærlighedsgudinden Venus, kærlighedsguden Afrodite og den ægyptiske gudinde Hathor, der alle står for kærlighed og renhed. Lige siden det gamle romerske rige, har myrter været anvendt som dekoration ved bryllupper og andre store, romantiske begivenheder. Myrter er et billede på lykke, kærlighed og romantik og er derfor blevet båret af elskende og nygifte gennem alle tider, både for at fremvise kærligheden for omverdenen, men også for at styrke kærligheden indadtil i forholdet og bringe endnu mere lykke til parret.

Myrter gennem historien

Romerne anvendte myter til fester. Siden kom kristendommen til, og de jødiske kvinder bar myrter i håret for at bringe held. Også de gamle grækere betragtede myrter som et symbol på kærlighed og udødelighed og brugte dem blandt andet som et elskovsmiddel. Arabiske myter fortæller, at da Adam blev jaget ud af Paradisets have, fik han tre ting med sig: et hvedekorn, en daddelsten og en lille myrtegren. Alle tre ting symboliserede frugtbarhed og skulle sikre menneskets overlevelse. Skikken med myrter kom til Danmark omkring 1800-tallet sammen med den hvide brudekjole og brudesløret.

Anvendt i lægemidler

Sideløbende med sit kendetegn som kærligheds- og bryllupsblomst, har myrter spillet en afgørende rolle indenfor naturlægemidler. Myrter har en dokumenteret antiseptisk virkning og indgår stadig i flere forskellige naturpræparater. Myrter er blandt andet kendt for at lindre børneforkølelser og hoste, hæmorider, søvnforstyrrelser, bronkitis, akne og uren hud samt psoriasis. Man har også afbrændt bladene fra myrter for at rense luften og lette vejrtrækningen indendørs.

Myrter i dag

Ønsker du at anvende myrter til dit eget bryllup, er der masser af muligheder. Mange brude vælger at fastgøre myrter til brudesløret, i brudebuketten eller brudekjolen. Du kan også bestille en krans af myrter hos din lokale blomsterhandel og anvende dem som en sød og romantisk pynt oven på sløret. Et alternativ eller måske supplement er at anvende myrter som dekoration i kirken eller til selve festen. Læg myrter på bordene, hæng dem som buketter i loftet eller fastgør små kviste til servietringen eller bordkortet.