Skriv en humoristisk og personlig bryllupssang


I modsætning til bryllupstaler behøver bryllupssange ikke være højtidelige. Tværtimod. Der er ikke faste traditioner forbundet med bryllupssange, og det giver et større spillerum for fantasien og for lidt godmodige drillerier, som selvfølgelig aldrig må virke sårende.

Købesange eller personlige bryllupssange?

Det er måske nemmest at købe en færdig sang, og hvis du bruger tid på at finde den helt rigtige, kan den både være god og humoristisk, men personlig kan den aldrig blive. Du skal også tænke på, at købesangen, du har brugt penge og tid på at købe, lige så godt kan være medbragt af en anden deltager i bryllupsfesten. Det er også ærgerligt, hvis brudeparret eller en stor del af festdeltagerne har sunget den samme sang til de sidste par bryllupsfester, de har deltaget i.

Hvad kræver det at skrive en personlig bryllupssang?

Først og fremmest tid og lyst. Dernæst en god fornemmelse for at høre, om to ord rimer og for rytmen i en melodi. Her kommer nogle praktiske råd, hvis du har lyst til og mod på at kaste dig ud i skrivning af en bryllupssang:

 • Køb en rimordbog - eller lån den på biblioteket (kan ikke undværes)
 • Bestem dig for en let melodi, som alle generationer kan synge*
 • Sørg for, at versene i din melodi både har rim på korte og lange ord
 • Skriv stikord op til dig selv om brudeparret, inden du begynder
 • Stikord kan bl.a. indeholde: det første møde, fælles interesser og rejser,
  karaktertræk, 3-4 sjove oplevelser, fremtidsdrømme
 • Studer versopbygning i den udvalgte sang. Tæl antal stavelser i hver linje.
 • Start med at ønske til lykke og nævn brudeparrets navne i første vers
 • Skriv hellere få og gode vers end mange "løse" vers, hvis du er nybegynder
 • Slut med at ønske held og lykke fremover, opfordring til hurra og evt. skål

* For nybegyndere og lidt øvede er det nemmest at bruge nogle af de kendte, gamle sange som f.eks. "Hør den lille stær" og "Der bor en bager på Nørregade" (både korte og lange rimord). Derimod er nyere, rytmiske sange både svære at skrive på og synge for folk, som ikke til daglig er vant til det. Hvis der ikke er musikledsagelse til bryllupssangen, kan det godt virke lidt kaotisk, når festdeltagerne ikke følges ad på en meget rytmisk melodi.

Hvor lang tid tager det?

Sæt god tid af, f.eks. en måned, hvis du aldrig har skrevet en festsang før. Regn ikke med, du kan skrive din første sang på en uges tid, men brug lidt tid på forberedelserne, før du går i gang. Så er det både sjovere og mindre stressende. Hvis du ikke har lyst til selv at skrive en bryllupssang, eller giver op undervejs, kan du også henvende dig til en erfaren sangskriver, som kan skrive en helt personlig sang baseret på dine stikord.

Er det dyrt at få en erfaren sangskriver til at skrive bryllupssangen?

Der findes sangskrivere i forskellige prislag lige som inden for andre brancher. Som regel hænger pris og kvalitet sammen. Du kan orientere dig på nettet og sammenligne priser, eller du kan kigge på denne hjemmeside www.taler.mono.net