Invitationen - Det ville glæde os...


Når brylluppet er blevet fastlagt, er det tid til at overveje, hvem man vil invitere med til sit bryllup. Reglen er, at en bryllupsinvitation altid skal være skriftlig, men i de senere år - efterhånden som der er kommet mange nye medier på markedet - er der set eksempler på, at brudepar har inviteret deres gæster f.eks. via en CD, hvorpå de har indtalt eller indsunget en invitation.

Man kan sagtens købe færdigtrykte invitationer, eller få et professionelt firma til at trykke dem, men der er også mange, der vælger selv at kreere en personlig indbydelse. Rent praktisk skal det fremgå af indbydelsen, hvilken dato, hvilket klokkeslet og hvor brylluppet skal holdes. Eventuelt også, hvilken påklædning, gæsterne forventes at iføre sig.

Indbydelsen skal helst sendes ud i god tid inden brylluppet, normalt mellem tre og seks uger før festen skal holdes, men i virkeligheden er det helt op til værterne at bestemme tidspunktet. Nogle vælger f.eks. at "forvarsle" brylluppet, så gæsterne evt. kan få mulighed for at tage fri fra job osv.

Tidligere sagde man, at "en skriftlig invitation skulle besvares skriftligt", men i dag er det lige så almindeligt at ringe eller evt. sende en email som svar. En stadig gældende regel er dog, at man skal svare så hurtigt som muligt på indbydelsen - gerne indenfor et par dage efter modtagelsen.

Hvis der på indbydelsen står, hvilken påklædning, gæsterne forventes at vælge, kan man måske hente lidt hjælp her. Som regel er det mandens påklædning, der står anført på indbydelsen, og det betyder, at kvindens påklædning skal "passe" til mandens.

Så hvis der f.eks. står "Smoking" på indbydelsen, skal manden komme i smoking, og kvinden i selskabskjole eller -bukser. Det kan både være en kort og en lang kjole. Hvis manden inviteres til at komme "Kjole og hvidt" gælder de samme regler for kvindens påklædning som før. Hvis der derimod står "Uformel påklædning", "Selskabstøj" eller "Festtøj" på indbydelsen, kan det nogle gange være svært at vide, hvad der er "det rigtige tøj". Så må man evt. høre brudeparret, hvad de mener, eller simpelthen bare tage det pæneste tøj man ejer på. 

Kilde: Netbryllup